JOGG-NLvitaal Overijssel 2021

Datum

23 november 2021

Gehost door

JOGG

JOGG-NLvitaal Overijssel bijeenkomst


Tijdens deze bijeenkomst stond het thema Jongerenparticipatie in de buurt centraal.

Met maar liefst 45 professionals – waaronder gedeputeerde Roy de Witte, wethouders, zorgprofessionals, directeuren van bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties, sport en vertegenwoordigers van wijkteams – spraken we over ervaringen en best practices rond het thema: Jongerenparticipatie in de buurt.

De bijeenkomst werd begeleid door dagvoorzitter Leila Prnjavorac. 

Initiatieven van Team Actief Dedemsvaart in de gemeente Hardenberg, de Noaberdeel van FC Noaber en de Nationale Jeugdraad (NJR) gaven inzicht in hun activiteiten: 

  • De jongeren van Team Actief Dedemsvaart organiseren activiteiten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, met het doel om ze in beweging te krijgen en houden, en om nieuwe vrienden te ontmoeten.
  • Bij FC Noaber kunnen jongeren (van 14 t/m 27) een maatschappelijke diensttijd vervullen bij hun vereniging, hun school of zorginstelling. FC Noaber zorgt voor begeleiding en opleiding en een passend vergoeding.
  • De Nationale Jeugdraad (NJR) is een springplank voor de nieuwe generatie. De NJR brengt ruim 40 jongerenorganisaties bij elkaar en creëren hiermee een netwerk. Tijdens de sessie werd een stappenplan uitgelegd om jongeren op een creatieve manier te laten meedenken.

Tijdens deze bijeenkomst maakte tekenaar Stefanie Jansen een live getekend verslag en vat de deelsessies op een creatieve manier samen. 

Wat zijn de lessen van de JOGG-NLvitaal bijeenkomst in Overijssel?

Tijdens de discussie werden de volgende bevindingen gedeeld: 

  • Het is essentieel dat jongeren participeren als "gelijken". Dat klinkt logisch, maar lijkt in de praktijk lastiger dan we denken.
  • Het betrekken van jongeren voor overleg moet laagdrempelig zijn.
  • Rolmodellen zijn van groot belang; dus lokale heroes en bekenden helpen enorm om jongeren te motiveren en aan te spreken.
  • Het vinden en laten ontwikkelen van jongeren die het talent hebben om activiteiten te organiseren kost tijd. Investeer in de jongeren en laat ze zelf verantwoordelijkheid nemen.
  • Een mooi voorbeeld is de Jongerenraad in de gemeente Hof van Twente die vanuit jongeren is opgericht. Ze geven gevraagd en ook ongevraagd advies op verschillende thema's die voor jongeren binnen de gemeente van belang zijn. Gecommuniceerd wordt via social media. Iedereen is welkom om zijn "zegje” te doen, om erachter te komen wat er onder jongeren in Hof van Twente speelt.


Wat je zelf kan doen?

Denk groot, begin klein. Maar begin gewoon!